De veelzijdigheid van vrachtwagenchauffeurs

Veel meer dan vrachten vervoeren

Als je denkt dat een vrachtwagenchauffeur lekker relaxed een beetje vrachten heen en weer brengt, heb je het mis. Vrachtwagenchauffeurs doen namelijk nog veel meer dan dat! De ene chauffeur is de andere ook niet. Het ligt er helemaal aan voor welk transportbedrijf je werkt en welke werkzaamheden er verder nog bij komen kijken.

Rijbewijs
Om te beginnen dien je een geldig vrachtwagenrijbewijs te hebben in de overeenkomstige categorie. Afhankelijk van de lading en het type vrachtauto dien je misschien nog aan aanvullende eisen te voldoen. Elke vijf jaar moeten vrachtwagenchauffeurs 35 uur nascholing Code 95 behalen om hun bewijs van vakbekwaamheid te verlengen. Zonder dit bewijs, mag je je vak (logischerwijs) niet eens uitoefenen.

Vrijheid vs flexibiliteit
Vrachtwagenchauffeurs hebben veel vrijheid, omdat ze de meeste tijd zelfstandig onderweg zijn. Maar dat moet je wel goed kunnen. Je hebt geen collega’s om je heen. Bovendien werk je als vrachtwagenchauffeur vaak onregelmatig. Vooral internationale chauffeurs komen over het algemeen doordeweeks weinig tot niet thuis. Ze maken lange dagen om op plaats van bestemming te komen. Als vrachtwagenchauffeur moet je een flexibele werkhouding hebben. Het is natuurlijk wel prettig als je privéleven dit ook toelaat.

Verantwoordelijkheid
Als vrachtwagenchauffeur ben je ervoor verantwoordelijk dat de vracht veilig en onbeschadigd bij de klant afgeleverd wordt. Een goede chauffeur handelt zorgvuldig en accuraat. Je hebt een servicegerichte houding richting de klant en je houdt rekening met het bedrijfsbelang. Het is ook belangrijk dat je alert bent op je eigen fysieke gesteldheid. Je bent achter het stuur niet alleen verantwoordelijk voor jezelf en de vracht, maar ook voor de andere weggebruikers. Daarom dien je je als vrachtwagenchauffeur te houden aan de wettelijke rij- en rusttijden. De digitale tachograaf is een belangrijk apparaat in de vrachtwagen die de rijtijd en -snelheid registreert. Aan de hand van de tachograaf kunnen de rij- en werktijden gecontroleerd worden. Dit is belangrijk voor de chauffeurs om aan te kunnen tonen dat hij niet in overtreding is geweest. Achteraf kunnen bekeuringen worden uitgeschreven als tijdens een controle blijkt dat een vrachtwagenchauffeur zich niet aan de regels heeft gehouden.

Initiatiefrijk
De meeste vrachtwagens hebben GPS aan boord, zodat de afdeling planning op kantoor kan zien waar de vrachtwagenchauffeur is en de planning hierop kan aanpassen. In de transport en logistiek doen zich vaak onvoorziene omstandigheden voor, waardoor de planning soms niet gehaald wordt. Als vrachtwagenchauffeur moet je initiatiefrijk zijn en kunnen improviseren als de situatie daar om vraagt. Omdat je vertegenwoordiger van het bedrijf bent op de weg en bij de klant, is het van belang dat je representatief bent en goed kan communiceren. Je bent het visitekaartje van het transportbedrijf.

Verder...
...dien je de volgende taken zorgvuldig uit te voeren:

 • erop toezien dat de goederen veilig geladen en gelost worden;
 • het beoordelen van de staat van de lading en de hoeveelheid lading;

 • papieren controleren die nodig zijn om de goederen af te kunnen leveren en te mogen vervoeren;

 • het verdelen van de lading in de vrachtwagen en zorgvuldig vastzetten zodat het onbeschadigd bij de klant aankomt;

 • veilig vervoeren van goederen zodat de lading zo goed mogelijk van A naar B komt;

 • professioneel deelnemen aan het verkeer;

 • de vrachtauto kunnen manoeuvreren. In sommige gevallen is het laad- of lospunt lastig te bereiken met een grote wagen;

 • handelen bij incidenten;

 • voertuig en samenstelling aan- en afkoppelen;

 • handelen bij ongevallen onderweg;

 • administratief voorbereiden en afhandelen van een rit;

 • een routeplan maken;

 • dagelijks controle en eventuele reparaties uitvoeren aan de vrachtwagen; oliepeil, vloeistofpeil, bandenspanning checken;

 • vrachtwagen onderhouden en schoonmaken;

 • zorgdragen voor documenten, administratie en controle.

Lijkt jou dit een geweldige baan? Start je carrière bij Logistics Talents! Schrijf je in en ga aan de slag bij één van onze partners! MET baangarantie!

Bronnen: www.komindebouw.nl en www.mijnzzp.nl

Het platform Logistics Talents is opgericht door DON Opleidingen.