Is touringcarchauffeur zijn jouw droombaan?

Maak jij de rit voor jouw passagiers onvergetelijk?

Als touringcarchauffeur werken is een feest. Je rijdt in een luxe bus en vervoert diverse mensen veelal naar leuke uitjes, waar je zelf soms ook bij blijft. Van schoolreisjes tot evenementen en van dagtochten tot meerdaagse reizen naar het buitenland. Klinkt goed toch? Lees hier meer over de veelzijdigheid van het beroep touringcarchauffeur.

Gastheer/-vrouw
Je hebt zelf ook vast wel een aantal keer in een touringcar gezeten. De meeste chauffeurs stellen zich voor door de microfoon en doen dan wat huishoudelijke mededelingen. Het beroep van touringcarchauffeur houdt meer in dan het vervoeren van passagiers. Eigenlijk ben je werkzaam binnen de hospitality branche als gastheer/-vrouw. Je bent zuinig op je mooie, luxe bus en je wilt graag dat de bus er voor de volgende groep ook netjes uitziet.

De meeste passagiers komen vrolijk en enthousiast binnen, want ze hebben zin in het uitje, het evenement of de vakantie waar jij ze naartoe brengt. Omdat mensen langere tijd bij jou in de bus zitten, bouw je een bepaalde band met ze op. Je vermaakt ze, houdt een praatje en zorgt dat zij, ook tijdens het vervoer, een leuke dag hebben. Passagiers vertrouwen jou en kunnen veel vragen stellen. Het is belangrijk dat je altijd vriendelijk en behulpzaam bent.

Rijvaardigheid
Zoals vanzelfsprekend ben je verantwoordelijk voor deze mensen en zorg je er uiteraard voor dat zij veilig op hun bestemming aankomen. In een touringcar vervoer je veel verschillende mensen van diverse leeftijden. Soms heb je te maken met ouderen en gehandicapten. Naast veiligheid in het verkeer, is het ook belangrijk dat je comfortabel kunt rijden. Dit betekent dat je soepel en gestroomlijnd rijdt zonder onverwachte bewegingen te maken, zoals abrupt van baan verwisselen of hard remmen. Dit draagt bij aan het comfort die je passagiers wil geven tijdens de rit.

Flexibiliteit
Wanneer je als touringcarchauffeur werkt, zul je veel vrijheden ervaren omdat je geen vaste werkdagen- en tijden hebt en op veel verschillende plekken komt. De ene dag breng je scholieren naar een pretpark voor een schoolreisje en de andere dag vervoer je passagiers tijdens een tweedaagse trip door Amsterdam. Deze onregelmatigheid kun je als prettig ervaren, maar het kan ook zwaar zijn. Daarom is flexibiliteit als touringcarchauffeur een pré. Ook komt het namelijk weleens voor dat je zult moeten wachten op het reisgezelschap omdat de planning uitloopt. Verder is het belangrijk dat je het niet erg vindt om langere tijd van huis weg te zijn.

Enthousiasme
Als een touringcarchauffeur enthousiasme uitstraalt, begint de rit al gezellig! Jouw rol als chauffeur en gastheer/-vrouw is dan ook erg belangrijk voor de sfeer tijdens de reis. Je kunt de sfeer en de behoeften van de passagiers goed aanvoelen. Wanneer je een bepaalde trip al een aantal keer gedaan hebt, kun je ook wat meer vertellen over de bezienswaardigheden waar je voorbijrijdt. Over het algemeen wordt dat erg gewaardeerd, maar houd daarbij altijd de behoeften van het reisgezelschap in de gaten.

Ben jij geschikt?
Zoals je kunt lezen, dien je als chauffeur bepaalde eigenschappen te bezitten. Word jij er enthousiast van en denk jij dat je het in je hebt om een goede touringcarchauffeur te zijn? Te gek! Meld je aan bij Logistics Talents en wie weet heb jij binnenkort het stuur in eigen handen! Heb je nog geen geschikt rijbewijs? Wanneer onze partners potentie in jou zien, kunnen ze jou een aanbod doen om (een deel van) de opleiding te bekostigen. Waar wacht je nog op?!

Het platform Logistics Talents is opgericht door DON Opleidingen.