Heftruckchauffeurs onmisbaar binnen veel bedrijven

Bijna elk magazijn heeft er wel één of meerdere. Dit arbeidsmiddel is dan ook onmisbaar binnen vele bedrijven. We hebben het natuurlijk over de heftruck: een vervoersmiddel waarmee goederen snel, eenvoudig en flexibel van A naar B getransporteerd worden. Ook kunnen goederen er makkelijk mee gestapeld worden.

Heftruckchauffeurs
Heftrucks zijn bijna onmisbaar binnen magazijnen. Ze tillen moeiteloos zware gewichten naar grote hoogtes. Voordat bijvoorbeeld jouw bestelde trui of smartphone bij je op de mat valt, heeft het product al een lange reis achter de rug. Een heftruckchauffeur heeft tijdens deze reis zeker zijn bijdrage geleverd. Hij zorgt er namelijk voor dat het product veilig en ongeschonden in de vrachtauto terechtkomt. Wil jij dit beroep uitoefenen en jouw steentje bijdragen aan onze economie? Lees hieronder wat het beroep precies inhoudt en wat je moet weten en kunnen als heftruckchauffeur.

Wat moet je kunnen?
Wanneer jij als heftruckchauffeur aan de slag wilt, moet je jouw werk uiterst serieus nemen. Een ongeluk met een heftruck zit namelijk in een klein hoekje. Als bestuurder van een heftruck moet je oplettend zijn en op tijd mankementen van de heftruck herkennen. Je hoeft geen monteur te zijn, maar het is wel handig als je technisch inzicht hebt.

Werkzaamheden
Als heftruckchauffeur houd je jezelf natuurlijk vooral bezig met het transporteren van goederen met de heftruck, maar dit zijn vaak niet de enige werkzaamheden die je krijgt. Zo ben je vaak ook verantwoordelijk voor het controleren van de lading, het laden en lossen van vrachten, het inpakken van goederen en het inventariseren van producten. Je hoeft je dus nooit te vervelen!

Bedrijven
Je kunt voor diverse bedrijven werkzaam zijn als heftruckchauffeur, want overal waar (zware) goederen verplaatst moeten worden, worden heftruckchauffeurs ingezet. Zo vind je heftrucks bij Distributiecentra, groothandels-, transport- en stratenmakersbedrijven. Ook binnen havengebieden en op bouwlocaties zijn heftrucks onmisbaar.

Certificaat
Om een heftruck te besturen ben je verplicht om een certificaat te hebben. Hiervoor dien je een cursus te volgen. Meestal duurt deze cursus één à twee dagen. Na het afronden van de cursus ontvang je een certificaat dat vijf jaar geldig is. Hiernaast krijg je ook een Arbopas. Je kunt hiermee aantonen dat je vakbekwaam bent. Let wel op: een heftruckcertificaat is pas te behalen vanaf 16 jaar.

Ben jij geschikt?
Ben jij nog niet in het bezit van een heftruckcertificaat? Dat is helemaal geen probleem! Wanneer onze partners potentie in jou zien kunnen ze jou namelijk een aanbod doen om de cursus (gedeeltelijk) te bekostigen. Enthousiast geworden na het lezen van deze blog en denk je dat jij geschikt bent voor dit vak? Meld je dan aan bij Logistics Talents en wie weet heb jij binnenkort het stuur in eigen handen!

Het platform Logistics Talents is opgericht door DON Opleidingen.